Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها-سرای عزیزالله اف یکی از تجارت‌خانه‌های تاریخی مشهد است که بازسازی آن در دستور کار قرار گرفته است. ۰۲ تير ۱۳۹۹ - ۱۳:۰۱ استانها خراسان رضوی نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، بازسازی تجارت‌خانه تاریخی در مشهد در دستور کار قرار گرفته است؛این سرای قدیمی که متعلق به دوران پهلوی اول است به وسیله شخصی به نام عزیزا.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. اف، ساخته شد. در واقع کاروان ‌سرای او تجارت خانه‌ای برای صادرات محصولات مختلف بوده است. عزیزا... اف تاجر ثروتمند مشهدی بود، این تجارت‌خانه را در سال 1348 قمری به حاج غلام‌حسین سالم مشهدی واگذار کرد.

در زمان حاج غلام‌حسین این سرا محل رفت و آمد تاجران فرش و گلیم بود سپس تبدیل به تجارت‌خانه مواد غذایی شد. الان هم محلی برای خرید و فروش کالاهای ایرانی و اجناس دست‌دوم خارجی است. کسبه می‌گویند از همان روزی که غلام‌حسین‌خان این تجارت‌خانه را خریده بود سقفش در حال ریزش بوده و نیاز به بازسازی داشته است.

ویژگی‌های معماری بنا

معماری این کاروان سرای قدیمی به صورت درون گرا می‌باشد یعنی به دو بخش اندرونی و بیرونی تقسیم شده است. قسمت اندرونی یا بخش خصوصی آن در شرق ساختمان و دارای حیاط کوچک می باشد، بخش بیرونی این بنا در مرکز قرار دارد و دارای حیاط بزرگ بوده که توسط غرفه‌ها احاطه شده است. این عمارت سه طبقه‌ای از سطح کوچه پایین تر است و همین امر سبب شده، از بیرون این ساختمان تنها دو طبقه آت دیده شود. مصالح به کار رفته در این ساختمان آجر، گچ و ملات است و معماری این بنا، دلیل بر قدمت آن است.

سال 1380 تجارت‌خانه عزیزالله اف با شماره 4030  در فهرست ‌آثار ملی به ثبت رسید و کسبه به دلیل اینکه دیگر اجازه تعمیرات نداشتند و این اثر تاریخی  وضعیت نا مناسبی پیدا کرده بود تا این که سرانجام مرداد ماه امسال حیاط کوچک سرا برای بازسازی و مرمت پلمب و مغازه‌های آن تخلیه شد.

وزارت میراث فرهنگی "استارت‌آپ‌های گردشگری" را به رسمیت نمی‌شناسد/ وعده پوچی به نام بیمه بیکاریتوسعه اقامتگاه‌های سنتی، پس از تجربه موفق بوم‌گردی‌ها در دستور کار وزارت میراث فرهنگی‌‌اصرار شهردار همدان برای تغییر رأی میراث فرهنگی / اجازه مرتفع‌سازی ندهید مسکن گران‌تر می‌شود

کسبه چه می‌گویند؟

یکی از کسبه این سرا در این زمینه می‌گوید: طرح بازسازی و مرمت این سرای تاریخی پس از سال‌ها انتظار بالأخره آغاز شد و مسئولان هم برای واحد تجاری جایگزین قول‌هایی داده‌اند.

حسین یکی دیگر از کسبه‌ای که مغازه‌اش در گام اول طرح بازسازی و مرمت قرار دارد نیز در این‌باره می‌گوید: همین که کار را آغاز کردند جای شکرش باقی است. تمام کسبه منتظر چنین روزی بودند. چرا که این سرا استحکام لازم را ندارد و متاسفانه استاندارد نیست. با بازسازی و مرمت این سرا یکی از دغدغه‌هایمان کم می‌شود. وی در خصوص هزینه‌های اجرای طرح نیز می‌افزاید: قرار است کسبه در این طرح مشارکت داشته باشند. گفته‌اند نسبت هزینه‌ها بین شهرداری، میراث فرهنگی و کسبه یک سوم است.
 
اگر چه کسبه برای مرمت این اثر تاریخی به زحمت افتاده‌اند و برای مدتی باید در واحدهای تجاری به غیر از این سرا فعالیت کنند اما با مرمت سرای عزیزالله اف، گردشگران بیشتری به سوی این اثر تاریخی خواهند شتافت و کسب و کار در این مجموعه رونق بیشتری خواهد گرفت.
 
گام اول طی 18 ماه تکمیل می‌شود

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان‌رضوی دراین باره می گوید: قرار است گام اول طرح بازسازی و مرمت حیاط سرا 18 ماهه کامل شود.

ابوالفضل مکرمی‌فر در این‌باره می‌گوید: سرای عزیزا... اف با توجه به قدمت آن و خطر بروز حوادثی مانند پلاسکو و همچنین اقلام مورد معامله در این سرا، نیاز به مرمت و بازسازی دارد. درک گام اول تصمیم گرفتیم حیاط کوچک این سرا مورد بازسازی و مرمت قرار بگیرد.رویکرد ما برای این گام استحکام‌بخشی و مقاوم‌سازی بناست.

وی با بیان اینکه شهرداری، دادگستری و فرمانداری نیز در این طرح همراه میراث فرهنگی هستند، می‌گوید: این طرح با حداقل بودجه آغاز شده است و هزینه‌های جاری به نسبت یک سوم بین میراث فرهنگی، شهرداری و کسبه تقسیم می‌شود، اما به عقیده من بیشترین مشارکت و همکاری را کسبه باید داشته باشند تا این طرح به خوبی اجرا شود.

مکرمی‌فر در خصوص اینکه تکلیف کسبه‌ای که مغازه خود را تخلیه کرده‌اند چه می‌شود، اظهار کرد: شهرداری مشهد مکانی موقت برای فعالیت کسبه در نظر گرفته است. 31 مغازه در پاساژ عدالت و 15مغازه نیز در بازار عباسقلی‌خان تحویل کسبه می‌شود.

انتهای پیام/281/ ت

R41347/P1336/S6,1188/CT7

منبع: تسنیم

کلیدواژه: بازسازی و مرمت میراث فرهنگی دستور کار تجارت خانه گام اول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۷۵۰۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زیرساخت‌های فرهنگی راکد اردبیل بازسازی می‌شود

مدیر حوزه هنری استان اردبیل گفت: زیرساخت‌های فرهنگی راکد استان اردبیل احیا و بازسازی شده و به چرخه فعالیت‌های فرهنگی و هنری باز می‌گردند. - اخبار استانها -

مهیار سپهری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل، اظهار داشت: امسال برنامه‌های شاخصی را در تولید محصولات ارزشمند فرهنگی هدف‌گذاری کردیم تا بتوانیم مرجعیت فرهنگی و هنری استان اردبیل را با مبنای دستگاه‌های فرهنگی به ویژه حوزه هنری مورد توجه و دقت نظر قرار دهیم.

وی از تهیه اطلس فرهنگی استان و پیش‌بینی برگزاری رویدادهای مختلف فرهنگی در استان با محوریت مرزداری، افتخارات دوران دفاع مقدس و شاکله فعالیت‌های هنری و فرهنگی تأثیرگذار خبر داد و تصریح کرد: قرار است با محوریت جنگ چالدران، دوران دفاع مقدس و همچنین جایگاه مؤثری که این استان در طول تاریخ داشته، اطلس نهضت اردبیل تهیه و آماده شود.

مدیر حوزه هنری استان اردبیل گفت: دایره‌المعارف کودکان و نوجوانان نیز با هدف معرفی مشاهیر و مفاخر تهیه خواهد شد تا نسل آینده بیشتر با شخصیت‌ها و رویدادهای تاریخی این استان نظیر شاه اسماعیل، جنگ چالدران و سایر ذخایر فرهنگی، هنری و مشاهیر سیاسی آشنایی پیدا کنند.

سپهری افزود: این دایره‌المعارف سند اعتبار فرهنگی، هنری، هویتی و تاریخی استان خواهد بود و سعی ما بر این است تا بتوانیم بر همین اساس فعالیت‌های متنوعی را نیز انجام دهیم.

وی به فقر زیرساخت‌های فرهنگی و هنری در استان اشاره کرد و ادامه داد: هر چند در استان ظرفیت‌های خوبی را در ابعاد فرهنگی، هنری و تولید آثار فاخر در این بخش داریم اما متأسفانه با کمبود فضاها روبه‌رو هستیم که قرار شد زیرساخت‌های راکد استان مورد بازسازی و احیا قرار گرفته و به چرخه فرهنگی بازگردد.

مدیر حوزه هنری استان اردبیل نمونه این مجموعه‌های راکد را سینما لاله اردبیل، تالار حافظ و برخی فرهنگسراهای راکد اعلام کرد و گفت: تلاش ما بر این است تا در مناطق مختلف شهری این مجموعه‌ها فعالیت خود را از سر بگیرند.

سپهری نبود پردیس سینمایی حوزه هنری را در استان یکی از خلأها و ضعف‌ها عنوان کرد و افزود: در این زمینه نیز رایزنی‌هایی در حال انجام است تا با مشارکت سرمایه‌‌گذاران بخش خصوصی بتوانیم مجموعه‌ای فاخر و در شأن استان با محوریت پردیس سینمایی و نمایش آثار راه‌اندازی کنیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: امسال تلاش ما بر این است تا مراسم 19 ژانویه روز جهانی آذری‌های مسلمان را با حال و هوایی متفاوت و محوریت استان‌های شمالغرب کشور شامل آذربایجان شرقی، غربی، زنجان و همدان برگزار کنیم تا این روز تاریخی مورد پاسداشت ارزشمند و گسترده قرار گیرد.

مدیر حوزه هنری استان اردبیل اضافه کرد: تولید آثار علمی، پژوهشی و همچنین تنوع‌بخشی به برگزاری برنامه‌های متعدد در این روز از جمله هدف‌گذاری‌ها است که انتظار می‌رود با محوریت حوزه هنری بتوانیم مراسم امسال را با شکوه هر چه تمام‌تر برپا کنیم.

انتهای پیام/131

  

دیگر خبرها

  • رنگارنگ‌ترین محله‌های شهری جهان
  • زیرساخت‌های فرهنگی راکد اردبیل بازسازی می‌شود
  • بازسازی خانه‌های ویران شده در غزه ممکن است ۸۰ سال طول بکشد
  • (تصاویر) عاملان برادرکشی در مشهد صحنه جنایت را بازسازی کردند
  • مرمت بانیه تاریخی استان مرکزی شتاب می‌گیرد
  • اجتماع عظیم مردم متدین مشهد مقدس در حمایت از طرح «نور» 
  • وزارت دفاع آلمان دستور بازسازی گسترده ارتش را صادر کرد
  • رونمایی از نسخه برگردان روزنامه «ادب» قدیمی‌ترین روزنامه مشهد
  • تابوت‌های باستانی «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند
  • تابوت‌های باستانی ‌محوطه‌ «جوبجی» متعلق به سال ۹۸ هستند